Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
Намалява броят на регистрираните суицидни опити в нашата област

Суицидната ситуация в област Пазарджик се проследява  от РЗИ още от 2004 г. насам. Данните се обобщават в годишен анализ по изпълнение на Регионална програма за психично здраве и суицидопрофилактика, разработена и реализирана от Здравната инспекция.


[ Прочети още... ]
сряда 12 февруари 2014 - 12:46:05изглед за печат
Д-р Николай Андреев: Ускореният пулс е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания

nikolai-andreev.jpgНа последния Европейски кардиологичен конгрес през 2013 година стана ясно, че съществува пряка връзка между повишаването на сърдечната честота /сърдечния пулс/ и развитието на тежки сърдечно-съдови заболявания. Ето защо повишената сърдечна честота се прие за независим рисков фактор за установяването на такива заболявания, така както хипертонията, повишеният холестерол, диабетът, заседналият начин на живот, напълняването, тютюнопушенето и фамилната обремененост.

На въпросите за риска, който крие повишеният пулс, отговаря д-р Николай Андреев, завеждащ Кардиологично отделение в МБАЛ Пазарджик.


[ Прочети още... ]
понеделник 10 февруари 2014 - 07:56:58изглед за печат
Високо ниво на уличния шум в Пазарджик

Регионалната здравна инспекция анализира всяка година шумовото натоварване на гр. Пазарджик, на база данните от проведен собствен мониторинг  (съгласно Наредба № 54 от 13.12.2010г. на МЗ и МОСВ и Регионална  програма за мониторинг на шума на РЗИ Пазарджик).  
    През 2013 г. мониторингът се проведе в периода 10 – 17 юни. Здравни експерти и специалисти от отдел “Лабораторни изследвания” измериха стойностите на нивата на шума в 15 пункта в различните територии и устройствени зони в гр. Пазарджик, като за всеки пункт са извършени по 6 измервания.


[ Прочети още... ]
понеделник 10 февруари 2014 - 07:14:00изглед за печат
Ваксинацията и последващият скрининг са най-добрата защита срещу рака на маточната шийка

Намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. Това е основната цел на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (НП ПП РМШ) в Република България 2012 – 2016 г.
Програмата стартира през ноември 2012 г. и в Пазарджишка област. Регионален координатор за нашата област е д-р Зоя Шошева, главен секретар в РЗИ Пазарджик.

Д-р Шошева, какви резултати постигна Програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка в Пазарджишка област през 2013 година?

Основната целева група, подлежаща на имунизация по тази програма са 12-годишните момичета. През 2013 г. те наброяваха 1334 на територията на Пазарджишка област. По данни, отчетени пред


[ Прочети още... ]
петък 07 февруари 2014 - 13:19:51изглед за печат
14 февруари – Ден на влюбените

Денят на влюбените – 14 февруари, е добър повод да се фокусира вниманието на младите хора към сексуално предаваните инфекции, средствата за контрацепция и безопасния секс. Това е основната идея в кампанията „Животът е безценен” на здравните експерти от РЗИ Пазарджик, насочена към ученици на възраст 13-18 години от област Пазарджик. Тя се провежда по Програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, в партньорство с Община Пазарджик, Регионалния мениджър на програмата, КАБКИС, Община Пещера, МБЧК и др.


[ Прочети още... ]
сряда 05 февруари 2014 - 11:42:50изглед за печат
Отиди на страница   <<        >>  


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 Дежурен телефон на РЗИ


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License