Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
Световен ден без тютюнев дим 2014:

Повишаване на данъците върху тютюневите изделия

Всяка година на 31 май  Световната здравна организация (СЗО) и партньори отбелязват Световния ден без тютюнев дим, като насочват вниманието на обществеността към рисковете за здравето, социалните, екологичните и икономическите последици от употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим. Те призовават за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление на тютюневи изделия.

Тютюневата епидемия убива ежегодно почти 6 милиона души. Повече от 600 000  от тях не са пушачи и умират в резултат на вторичен тютюнев дим.

Световната здравна организация призовава страните да увеличат данъците върху тютюневите изделия. Изследванията показват, че увеличението на данъците е особено ефективен подход за намаляване на нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи. С увеличаване на тютюневите данъци с 10%, нивото на потребление на тютюн се намалява с 4% в страните с високи доходи, и до 5% в страните с ниски и средни доходи. Увеличените акцизи върху тютюневите изделия се считат за най-рентабилната мярка за борба срещу употребата на тютюн.

Инициативи на Регионална здравна инспекция Пазарджик по повод Световния ден без тютюнев дим `14


[ Прочети още... ]
вторник 20 май 2014 - 10:00:11изглед за печат
19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Д-р Иванка Илчева, специалист по хранене и диететика, РЗИ Пазарджик: 

Отдавна е известно, че свръхтеглото и затлъстяването не са проблеми на козметиката, а са проблеми на нашето здраве  
 
Ежедневието на съвременния човек се характеризира с ниска физическа активност. Новите технологии и постижения в науката значително подобриха условията на труд и облекчиха живота ни. Днес човек разполага с безброй удобства и не му се налага да изразходва много енергия в преследване на целите си. Все повече хора предпочитат да се качат на автомобилите, за да напазаруват в близкия супермаркет, вместо да извървят разстоянието пеша. 
Установено е, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценен начин на живот.


[ Прочети още... ]
понеделник 19 май 2014 - 09:36:40изглед за печат
18 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ЖЕРТВИТЕ ОТ СПИН

pandelka.jpg
 
Всяка трета неделя на месец май се отбелязва Световният ден за жертвите от СПИН. На този ден от 1983 г. хората по света изразяват своята солидарност към живеещите с ХИВ и почитат паметта на загиналите от това коварно заболяване.


[ Прочети още... ]
петък 16 май 2014 - 07:24:01изглед за печат
17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

На 17 май се отбелязва за девети пореден път Световния ден за борба с хипертонията по инициатива на Световната лига за борба с хипертонията.
Основна цел на деня е да се повиши информираността на населението за възможностите за предотвратяване на инсултите, сърдечните и бъбречни усложнения, причинени от високото кръвно налягане, като се набляга на профилактиката, ранното откриване на артериалната хипертония и своевременно започнатото лечение.


[ Прочети още... ]
петък 16 май 2014 - 07:07:45изглед за печат
По-голяма физическа активност и правилно хранене, за да избегнем хроничните незаразни болести

На 10 Май отбелязваме Световния ден за движение за здраве, а на 19 май – Европейския ден за борба със затлъстяването. По повод на тези здравни дни РЗИ Пазарджик насочва вниманието на обществеността към завишаване на физическата активност и следване модела за правилно хранене. Това са двата основни фактора за постигане на добро здраве и дълголетие и предотвратяване на хронични незаразни болести /ХНБ/.


[ Прочети още... ]
петък 09 май 2014 - 11:57:45изглед за печат
Отиди на страница   <<        >>  


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 Дежурен телефон на РЗИ


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License