Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
4 февруари – Световен ден за борба с рака

От рак умират над 16% от хората в света

Ракът е общото наименование на голяма група болести, които могат да поразят всяка част на организма. Един от характерните признаци на рака е бързото образуване на аномални клетки и тяхното разпространение и проникване в други органи – метастази. Метастазите са основната причина за смърт от рак. 

От рак може да заболее всеки човек – млад, стар, богат и беден, мъже, жени, деца. Болестта представлява голяма икономическа и емоционална тежест за пациентите и техните семейства, както за обществото като цяло.  
От 30 до 50% от раковите заболявания могат да се избегнат, ако живеем здравословно, а в сферата на общественото здравеопазване се приемат мерки, каквито са имунизациите срещу канцерогенните инфекции. Редица онкологични заболявания могат да бъдат установени в ранен стадий и с правилна и навременна терапия могат да бъдат излекувани, а в късен стадий с качествена палиативна помощ могат да се облекчат страданията на болните. 
В област Пазарджик през 2016г. злокачествените новообразувания са втората по относителен дял причина за смърт – 17,3% от всички смъртни случаи /през 2015г. са съставлявали 16%/. 
Профилактиката е най-ефективната дългосрочна стратегия за борба с глобалната епидемия на рака. Важно е да се предприемат мерки срещу основните рискови фактори: тютюнопушенето, ниската физическа активност, затлъстяването и излишното тегло, употребата на алкохол, инфекциите /като човешкия папилома вирус/, замърсената околна среда, йонизиращите лъчения и др. 
В целите за борба с глобалната епидемия на рака и неинфекциозните заболявания е необходимо да се създаде база за наблюдение на тенденциите и оценка на прогреса, достигнат в страните в борбата с епидемията. 
 


петък 02 февруари 2018 - 09:39:28изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License