Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
На 28 февруари да кажем „НЕ! на тормоза в училището!“

РЗИ проведе среща с експерти по темите за агресията в училище и суицидните опити в тийнейджърска възраст


В световния ден за борба с тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка – 28 февруари, в аулата на Деканата на МБАЛ Пазарджик се проведе среща с педагогически съветници и медицински сестри от училищата в областта. Тя бе организирана от експертите по профилактика на болестите и промоция на здравето в РЗИ Пазарджик.
 
IMG_01 (1).jpg

Гост-лектори бяха специалистът по психиатрия и детска психиатрия в Държавната психиатрична болница в гр. Пазарджик д-р Николай Попов д.м. /единственият детски психиатър за Южна България/, и Елена Станчева – магистър-консултативна психология и гл. медицинска сестра в МБАЛ Пазарджик. Дискутирани бяха теми, свързани с превенцията на агресията в училище и на суицидното поведение в тийнейджърска възраст.
 
Д-р Попов презентира темата за агресията, видовете агресия и причините за агресивно поведение, различните подходи и стратегии. Практиката показва, че когнитивният дефицит е в основата на 90 % от случаите на агресивно поведение при децата – проблеми, свързани със способностите за разбиране, усвояване и откриване на смисъла от  обучителния процес. Днес електронните игри и медиите оказват силно влияние върху агресивното поведение при младите хора. Статистиката показва, че момичетата по-често правят опити за самоубийства, докато момчетата са по-успешни в реализирането им.
 
За суицидните опити като последица от агресията говори Елена Станчева – за рисковите фактори, превантивните мерки, управлението на суицидното поведение. Тя обърна внимание на факта, че през 2017 г. само в МБАЛ Пазарджик са постъпили 21 деца до 18-годишна възраст, направили опити за самоубийство.
 
По информация на НЦОЗА, всяко второ дете на възраст 10-16 г. е преживяло или е било свидетел на акт на насилие, че всеки трети ученик от 4-7 клас е бил изнудван за пари и предмети от по-силни ученици и че всеки четвърти ученик на възраст 10-14 г. е бил тормозен по интернет поне веднъж през учебната година.
 
Да кажем „НЕ! на тормоза в училището!“ е основния призив на организаторите на срещата, към който се солидаризират всички, изразяващи протеста си срещу насилието, обличайки на 28 февруари розови фланелки.
 
Национална телефонна линия за деца в риск: 116-111 или на тел 112.

IMG_01 (2).jpg IMG_01 (3).jpg  IMG_01 (4).jpg


сряда 28 февруари 2018 - 13:08:41изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License