Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
31 май - Световен ден без тютюнев дим 2018:

„Тютюн и сърдечни заболявания“

През 2018 г. РЗИ Пазарджик отбелязва Световния ден без тютюн – 31 май с поредица от инициативи, целящи привличане на общественото внимание към рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и намаляване нивата на неговото потребление.

РЗИ организира информационно-скринингова кампания, насочена към широк кръг от хора от различни възрастови групи. Ще се извършват измервания на въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесени Кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето:  
- на 30 май в гр. Пещера; 
- на 31 май от 10 до 14 часа в кафе „Линдо“ в гр. Пазарджик, бул. „България“ /до МГ „К. Величков“/ всеки желаещ може да провери и степента на никотиновата си зависимост с теста на Фагерстрьом. 
Във връзка с кампанията в началото на месец май се проведе обучениe за вредата от тютюнопушенето с 50 ученици от ПГ по транспорт с. Виноградец. Гимназистите бяха тествани със смоукър лайзър /дрегер за пушачи/ и, за съжаление, някои от тях показаха високи нива на въглероден оксид  в издишания въздух. На младежите бе изнесена презентация за вредата от тютюнопушенето и демонстрация с пушещата Кукла Сю. Обучение бе проведено и с ученици от четвърти клас в НУ „Паисий Хилендарски“ гр. Стрелча. 
По време на информационната кампания на училищата и детските градини се предоставят здравно-промотивни материали - «Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите», плакат «Избери свободата», «Пътеводител за отказване от тютюнопушенето» и стикери, предоставени от МЗ; филмите: „Денят на Яна“, „Дим“, „Невидимият“, „Пушенето забранено“.


вторник 22 май 2018 - 07:20:02изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License