Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
Тютюнопушенето допринася за 12 на сто от смъртните случаи от сърдечни заболявания

На 31 май страните по целия свят отбелязват Световния ден без тютюн. Инициативата на Световната здравна организация е насочена към подчертаване на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.

Фокусът на кампанията през 2018 г. са сърдечните заболявания, причинени от употребата на тютюн, включително инсулт. Световната здравна организация приканва държавите-членки  да ускорят усилията за контрол на тютюна с цел предпазване на общественото здраве от вредното му въздействие.          
В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания. 
Информационната кампания, която РЗИ Пазарджик организира по повод Световния ден без тютюнев дим, е насочена към широк кръг от хора на различна възраст, като младите хора са фокус-група. Безплатни консултации за отказване от тютюнопушенето и измерване на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи /Smoker lyzer/ са част от дейностите на двата изнесени кабинета, които ще бъдат ситуирани в гр. Пещера - на 30 май, в центъра на града от 11 ч., и в гр. Пазарджик - на 31 май, в кафе „Линдо“ от 10 до 14 ч. 
Кампанията включва още поредица от обучения за вредата от тютюнопушенето в учебни заведения в областта и здравно-информационни материали.


вторник 29 май 2018 - 07:52:33изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License