Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
На 1 август стартира Световната седмица на кърменето

2018: „Кърменето – основа на живота“

И тази година Здравната инспекция продължава традицията да се включва  в отбелязването на Световната седмица на кърменето.
С твърдото убеждение, че най-добрият естествен старт в живота на новороденото е кърмата, РЗИ фокусира общественото внимание към осигуряване на среда, подкрепяща кърмещите жени.
Здравните специалисти отправят апел към АГ отделенията в областта активно да се включат в Световната седмица и да популяризират кърменето, като основа, осигуряваща доброто здраве на бебетата и техните майки.Инициативи на РЗИ Пазарджик

1. На 1 август, 10.00 ч. - откриване на Световната седмица на кърменето. РЗИ Пазарджик съвместно с КСУДС  организират дискусия за ползите от кърменето и видео.
2. На 2 август, 10,30 ч. - съвместна инициатива на РЗИ Пазарджик и МБАЛ „Хигия“. В
зала „Цвета“  ще бъде представен филмът „Гърдата – най-доброто“. Поканени да присъстват са кърмещи жени, бременни и всички, които проявяват интерес към темата. Присъстващите могат да обменят ценни практики, да получат съвети и отговори на въпросите, които ги вълнуват.
3. На 3 август, 10.00 ч. - в Общинска зала на Община Септември се организира дискусия с бременни и кърмещи жени на тема „Кърменето – естествени старт в живота“.
4. В периода 1-7 август експерти от отдел „Профилактика на болести и промоция на здравето” ще раздават  здравно-промотивни материали в АГ–отделенията в област Пазарджик.
5. На 7 август 10.00 – 12.00 ч.  Бебешко кафе в Piccante Sweet – дискусия с млади майки и анализ на резултатите от Световната седмица на кърменето.
Кърменето – основа на живота
Тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието. Линията, която се ражда от триадата и се превръща в листа, е връзката между кърменето и храненето, хранителната сигурност (състоянието на надежден достъп до достатъчно количество достъпна, питателна храна) и намаляването на бедността. Кърменето предотвратява глада и недохранването във всичките му форми и гарантира хранителната сигурност на децата дори и в периоди на криза. Без допълнителна тежест върху доходите на домакинството, кърменето е евтин начин за хранене на децата и допринася за намаляване на бедността. Храненето, хранителната сигурност и намаляването на бедността са от основно значение за постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие на Обединените нации.
 А целите на Световната седмица на кърменето тази година са:
  • ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички хора, за връзките между доброто хранене,
  • хранителната сигурност, намаляването на бедността и кърменето.
  • ЗАТВЪРЖДАВАНЕ на кърменето като основа на живота.
  • АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие.
  • ПОДБУЖДАНЕ на действия за насърчаване на кърменето като част от доброто хранене, хранителната сигурност и намаляването на бедността.
                                                                    По материали на НА „Подкрепа за кърмене“ 


сряда 25 юли 2018 - 11:59:17изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License