Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

                    карта на сайта
+ A | - a | A
 
Микробиолози от РЗИ Пазарджик са победители в третия конкурс АГАР АРТ

Старши експерт Силвия Ветренска /художник/ и главен експерт Мариета Илиева са победители в третото издание на конкурса за рисунка с микроорганизми АГАР АРТ, с проекта си «Златни рибки». 
Организатори на състезанието са списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM.

Агар е твърда хранителна среда, в която се посяват бактерии. Буквално Агар Арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми.  За рисунката «Златни рибки»,  микробиолозите от РЗИ Пазарджик са използвали хранителна среда – Левин/LEVINE и бактерии – Escherichia coli. Левин, платното на картината, представлява хранителна среда, върху която се развиват бактерии – колиформи и Escherichia coli с метален блясък. След приготвянето Левин агара се поставя в петри /стъклена паничка/.  Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмен под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките - коли бактериите.  Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината. Когато рисунката е готова се поставя в „магическа кутия“ – инкубатор при 37 градуса. След 24 часа картината е в завършен вид. 
Конкурсът АГАР АРТ разкрива на обикновения човек красотата на невидимия свят. Това е възможно благодарение на труда и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории.
 
Ribki.jpg


петък 11 януари 2019 - 08:25:05изглед за печат


 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 034/ 444 395


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License