Новина: 4 февруари – Световен ден за борба с рака
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
петък 02 февруари 2018 - 09:39:28


От рак умират над 16% от хората в света

Ракът е общото наименование на голяма група болести, които могат да поразят всяка част на организма. Един от характерните признаци на рака е бързото образуване на аномални клетки и тяхното разпространение и проникване в други органи – метастази. Метастазите са основната причина за смърт от рак. От рак може да заболее всеки човек – млад, стар, богат и беден, мъже, жени, деца. Болестта представлява голяма икономическа и емоционална тежест за пациентите и техните семейства, както за обществото като цяло.  
От 30 до 50% от раковите заболявания могат да се избегнат, ако живеем здравословно, а в сферата на общественото здравеопазване се приемат мерки, каквито са имунизациите срещу канцерогенните инфекции. Редица онкологични заболявания могат да бъдат установени в ранен стадий и с правилна и навременна терапия могат да бъдат излекувани, а в късен стадий с качествена палиативна помощ могат да се облекчат страданията на болните. 
В област Пазарджик през 2016г. злокачествените новообразувания са втората по относителен дял причина за смърт – 17,3% от всички смъртни случаи /през 2015г. са съставлявали 16%/. 
Профилактиката е най-ефективната дългосрочна стратегия за борба с глобалната епидемия на рака. Важно е да се предприемат мерки срещу основните рискови фактори: тютюнопушенето, ниската физическа активност, затлъстяването и излишното тегло, употребата на алкохол, инфекциите /като човешкия папилома вирус/, замърсената околна среда, йонизиращите лъчения и др. 
В целите за борба с глобалната епидемия на рака и неинфекциозните заболявания е необходимо да се създаде база за наблюдение на тенденциите и оценка на прогреса, достигнат в страните в борбата с епидемията. 
 
Данни на НЦОЗА за регистрираните заболели от злокачествени новообразувания през 2016 г. спрямо 2015 г. на 100 000 души.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.728 )