Новина: 17 май – Световен ден за борба с хипертонията
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
четвъртък 17 май 2018 - 08:35:03


Всяка година 17-ти май е определен за Световен ден на хипертонията. Този ден се отбелязва, за да се осигури информираност на населението за възможностите за предотвратяване на инсултите, сърдечните и бъбречните усложнения, причинени от високото кръвно налягане, като се набляга на профилактиката, ранното откриване на артериалната хипертония и своевременно започнатото лечение.Артериалната хипертония е сериозен медицински, социален и икономически проблем в световен мащаб, който засяга все повече млади хора и деца. Тя заема особено важно място сред сърдечно-съдовата патология, от една страна, като заболяване, а от друга - като самостоятелен рисков фактор, водещ до влошаване качеството на живот и преждевременна смърт. Артериалната хипертония често става причина за сърдечносъдови усложнения, мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, сърдечна и бъбречна недостатъчност. 
Всяка година повишеното кръвно налягане е причина за смъртта на 9.4 милиона души в света и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението. Рискови фактори са свръхтегло, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на сол с храната, стрес и недостатъчна физическа активност.   
Отбелязването на Световния ден за борба с хипертонията е част от стартиралата в началото на месец май кампания на РЗИ Пазарджик по повод 31 май - Световния ден без тютюнев дим, който преминава под мотото, определено от СЗО: „Тютюн и сърдечни заболявания“. 
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Превантивните мерки за ограничаването му са заложени в здравната политика на РЗИ. 
РЗИ извършва скринингови  измервания на въглероден монооксид в издишан въздух и съдържание на карбоксихемоглобин в кръвта на пушачи от началото на месеца. 
Изнесени консултативни кабинети за отказ от тютюнопушене и скринингови измервания предстоят: 
- на 30 май в гр. Пещера; 
- на 31 май в кафе „Линдо“ в гр. Пазарджик, бул. „България“ /до МГ „К. Величков“.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.773 )