Новина: Тютюнопушенето допринася за 12 на сто от смъртните случаи от сърдечни заболявания
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
вторник 29 май 2018 - 07:52:33


На 31 май страните по целия свят отбелязват Световния ден без тютюн. Инициативата на Световната здравна организация е насочена към подчертаване на рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.Фокусът на кампанията през 2018 г. са сърдечните заболявания, причинени от употребата на тютюн, включително инсулт. Световната здравна организация приканва държавите-членки  да ускорят усилията за контрол на тютюна с цел предпазване на общественото здраве от вредното му въздействие.          
В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания. 
Информационната кампания, която РЗИ Пазарджик организира по повод Световния ден без тютюнев дим, е насочена към широк кръг от хора на различна възраст, като младите хора са фокус-група. Безплатни консултации за отказване от тютюнопушенето и измерване на въглероден оксид в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи /Smoker lyzer/ са част от дейностите на двата изнесени кабинета, които ще бъдат ситуирани в гр. Пещера - на 30 май, в центъра на града от 11 ч., и в гр. Пазарджик - на 31 май, в кафе „Линдо“ от 10 до 14 ч. 
Кампанията включва още поредица от обучения за вредата от тютюнопушенето в учебни заведения в областта и здравно-информационни материали.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.776 )