Новина: „Свободата избери - като Сю недей бъди!“
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
петък 09 ноември 2018 - 13:24:37


С това мото стартира тазгодишната кампанията на РЗИ Пазарджик по повод 15 ноември -Международен ден без тютюнопушене. 
Днес, петък от 10,30 ч. здравните инспектори посетиха малчуганите от  2а и 2б класове при училище „В. Друмев“ гр. Пазарджик. По забавен и увлекателен начин с помощника си Мечето Ози, лекторите разказаха историята за разпространението на тютюна, как възниква и какво представлява никотиновата зависимост, какви вредни вещества се  съдържат в тютюневия дим и колко опасни могат да бъдат за здравето на човек.На децата бе представена приказката „Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите“. В историята, героят Щурчо провокира приятелите Мравчо и Бръмбарко да запалят цигара. Бръмбарко отказва, докато Мравчо се поддава. След края на приказката децата оценяваха постъпките на героите. 
Нагледните материали - контейнер, с предварително поставени угарки от цигари, потопени във вода и епруветка с отложени при горене на цигари катрани и смоли, допълнително предизвикаха интереса на учениците. 
Дрегерът за пушачи бе изпробван от класните ръководители Александра Близнакова и Ева Щерева. Дрегерът измерва нивото на въглероден монооксид в издишан въздух и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. Зелената светлина на апаратчето потвърди, че двете госпожи не пушат, което бе посрещнато с бурното одобрение на учениците. 
Всяко дете получи книжка за оцветяване от Здравната инспекция. 
Срещата на инспекторите с децата приключи в двора на училището, където непослушната кукла- пушачка Сю пуши цигара. Децата наживо видяха какви вредности постъпват в човешкото тяло при изпушването на една цигара. Накрая служителите на РЗИ Пазарджик отправиха своя призив към учениците с думите: „Свободата избери – като Сю недей бъди!“. 
Инициативите на РЗИ Пазарджик по повод 15 ноември ще продължат през следващите седмици.
 
Sn1.jpg Sn2.jpgSn3.jpgSn4.jpgSn5.jpgНовина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.815 )