Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция
Пазарджик

Официален сайт на РЗИ-Пазарджик   карта на сайта
+ A | - a | A
 
 

ЛИЧНА ХИГИЕНА
ЛИЧНАТА ХИГИЕНА - ФАКТОР ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ

Хигиената е медицинска наука, която изучава взаимодействието в системата “човек – жизнена среда” с оглед правилното развитие, запазването, укрепването и подобряването на здравето и работоспособността на човека и осигуряването на активно дълголетие.Наречена е на името на богинята “Хигия” (древногръцка богиня на здравето) и се обособява като наука през 19 век.

Личната хигиена е важен дял от общата хигиена. Тя се занимава със запазване и укрепване на човешкото здраве чрез прилагане на хигиенни мероприятия, отнасящи се пряко до човека през целия му живот. Личната хигиена, представлява разделът от хигиенната дисциплина, който разработва, пропагандира и внедрява в живота правилата и нормите целящи запазване и усъвършенстване на здравето и работоспособността на индивидите и подобряване на физическото развитие и устойчивостта на организма му спрямо разнообразните влияния на средата.

Поддържане на чистотата на тялото
Поддържане на чистотата на тялото е съществена част от личната хигиена на индивида, чиито правила той трябва да усвоява и спазва от най-ранна детска възраст до дълбока старост. От грижите, които всеки човек полага за кожата си, устната кухина, зъбите и т.н., както и за личното си бельо, се съди за неговата хигиенна култура; от тях зависи до голяма степен и личното му здраве.

Хигиенни грижи за кожата
Кожата е важен орган, чиито функции имат голямо значение за организма. Тя предпазва тялото от мeханични, химични, термични, лъчеви и други влияния, от проникването на бактерии, от резките климатични промени в околната среда.
Посредством нервните окончания в нея човек възприема многобройните външни дразнения като усещания за студ, топлина, допир, болка и др. Тя е орган на обмяната, чрез който се отделят важни отпадъчни продукти. Чистата кожа взема участие в дишането – чрез нея в организма постъпва 0,5 до 1% от необходимия му кислород и изхвърля около от 2 до 8% от образувалата се в процеса на обмяната въглена киселина; участва в процеса на топлоотдаването, в имуногенезата и в създаването на общия и специфичен имунитет на организма.
Немалко значение имат и бактерицидните свойства на кожата. Експериментално е установено, че съществува значителна разлика в бактерицидната сила на чистата и нечистата кожа. Броят на попадналите върху мръсните ръце микроорганизми намалява само с около 15% след 30 мин., докато тези попаднали върху чисти ръце загиват напълно за около 20 мин.
При недостатъчни грижи за чистотата на кожата в нея настъпват промени, които се отразяват неблагоприятно върху многото от функциите на организма. Запушването на кожните пори от олющени епителни клетки, пот, мазнини и други, предизвикват намаляване на кожното дишане с около 10 – 15%. Натрупаните материи стават среда за развитие на разнообразни микроорганизми и гъбички, причиняващи дерматити, фоликули и др. Болната кожа загубва повечето от защитните си функции и бактерицидна сила.
Натрупаната върху кожата нечистотия преминава и по бельото , запушва порите му и го прави непропускливо за въздуха, а при разлагането си придава неприятна миризма на облеклото.

Поддържането на чистотата на кожата става чрез къпане и миене.
Миенето на ръцете преди хранене е задължително, след всяко посещение на тоалетната и след извършване на дейности, замърсяващи кожата. Миенето на краката трябва да се извършва ежедневно, най-добре вечер, с хладка вода и сапун. Редовното им измиване допринася за намаляване на потенето и протриванията. За профилактика та потенето помага носенето на удобни обувки и подходящи чорапи.
При миенето трябва да се има пред вид температурата на водата, която влияе на кожата.
Студената вода предизвиква свиване на кожните съдовете. Ако това се повтаря често тя загубва еластичността си, става отпусната и се напуква. Честата употреба на гореща вода изтощава мастните жлези, в резултат на което кожата се изсушава и изпръхва. Изсушаващо действие има и сапуна, затова с него не трябва да се злоупотребява, особено при миене на кожата на лицето. За нея трябва да се използват специални меки сапуни, в които алкалната съставка е неутрализирана вторично. Употребата на спиртни смеси за почистване на кожата не е полезно тъй като намалява еластичността й. Полезно е подхранването на кожата с различни кремове – съобразени с типа кожа. Слънчевите лъчи са естествен стимулатор на кожата.

Грижи за косата – кожата на косата изисква редовно миене, защото е богата на потни и мастни жлези, които предизвикват бързото и замърсяване.
Нормалното хранене и растежът на косъма се подпомагат от подходящи физиотерапевтични процедури – редовно миене с хладко вода с 10-минутен масаж с ръце или четка за кожа и др. За запазване на косата допринасят редовния режим на живот, избягване носенето на стягащи шапки и др., затрудняващи кръвообращението на главата.

Грижа за ноктите - хигиенните грижи за ноктите на ръцете и краката имат голямо значение. Под тях се натрупват нечистотии, могат да се задържат яйца от геохелминти. Натрупването на патогенни микроорганизми в поднокътните пространства при нечистоплътни лица, които мият рядко ръцете си, може да стане причина за разпространение на стомашно-чревни инфекции – наречени болести на мръсните ръце.
Ноктите на ръцете трябва да се подрязват ниско, дъгообразно, веднъж на 4 -5 дни. Изрязването на кожните гънки в основата на ноктите не се препоръчва, защото нараняванията в тази област се явяват входна врата на инфекции и стават причина за развитието на болезнени панарициуми.
Ноктите на краката се подрязват право , за да се предотврати подгъването на краищата им и впиването им в подлежащите тъкани.

Грижа за устната кухина и зъбите – върху общото здравословно състояние на индивида влияние оказва и състоянието на устната кухина и зъбите.
Изплакването на устата след всяко хранене допринася за отстраняването на полепналите по зъбите и попадналите в гънките на устната лигавица остатъци от храна, чието загниване предизвиква неприятна миризма и създава почва за развитието на кариес.
Вечерното измиване на зъбите с четка и паста е извънредно необходимо, тъй като с него се отстраняват преди съня всички остатъци от храна – останали между зъбите, те се разлагат под действието на микроорганизми, обитаващи обикновено устната кухина, образуваните органични киселини атакуват зъбния емайли благоприятстват развитието на кариес. Повреди на зъбите могат да настъпят, когато зъбите се чистят с метални предмети, а понякога и от обикновени клечки за зъби, защото се травмират венците. Препоръчително е почистването на зъбите да става със специален за целта конец.ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРОНАВИРУС

covid_fillm2021.jpg
 РАБОТНО ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ПУНКТ 
ПРИ РЗИ-ПАЗАРДЖИК
вторник и четвъртък 
 от 10,00ч. до 12,00ч.
понеделник, сряда и петък
 от 14.00ч. до 16.00ч.
 ОГРАНИЧАВАНЕ НА
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Национална линия за отказ от тютюнопушене
070010323
 no_smoke.jpg
При нарушения
тел. 
0884 72 47 51


Регионална здравна инспекция - Пазарджик © 2007-© 2011
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност при използване сайта на РЗИ-Пазарджик
Regional Inspectorate of Protection and Control Public Health – Pazardzhik © 2007
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License