Новина: 31 май - Световен ден без тютюн
(Категория: Актуално)
Публикувано от adm_rzi_26
понеделник 27 май 2024 - 10:37:28


Традиционно на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене.
Тази година мотото на деня е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Световната здравна организация (СЗО) обявява за първи път Световния ден без тютюнопушене през 1988 г. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е от една страна да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, а от друга да се насърчат ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

2024-no-tobacco.pngТревожни данни на СЗО показват, че през последните години, младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13 - 15 години използват тютюн.
В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40.0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач, без значима разлика по пол. Интензивно, над 6 цигари дневно, изпушават над половината от учениците. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20.0% от момчетата и 26.7% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години.
Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17.3% срещу 16.4%).
Всеизвестен факт е, че тютюнопушенето причинява 25% от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора.
 
По повод отбелязването на 31 май - Световен ден без тютюнопушене, СЗО организира Глобален медиен конкурс. Участници, които трябва да са до 35 години, могат да изпращат кратки видео ленти, които да бъдат споделяни в социалните медии. 
Крайният срок за  участие в конкурса и подаване на предложения е 30 юни 2024 г., а обявяване на победителите е през месец август 2024 г. 
Повече информация може да бъде намерена на приложения линк: https://www.who.int/news-room/articles-detail/social-reels-challenge--expose-tobacco-industry-tactics-targeting-young-people.Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.1303 )