Новина: 4 февруари - Световeн ден за борба с рака
(Категория: Профилактика)
Публикувано от riokozadminpz
вторник 04 февруари 2014 - 09:58:47


Ракът – знаете ли?

Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие се състои на 4 февруари 2000 г. На нея се приема Парижката харта срещу рака и се взима решение за отбелязване на датата като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.
За поредна година кампанията е фокусирана върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака - да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: "Ракът - знаете ли"?Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб.
Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта, сочат данни на Световната здравна организация. Ако хората по света не предприемат съответните действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания. В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза.
Заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение, показва статистиката.

Към 2013 г. в област Пазарджик злокачествените новообразувания възлизат на 6 316 , като 2 486 от тях са новооткрити.

За развитието на раковите заболявания причина могат да бъдат множество поведенчески рискови фактори, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотици, нездравословно хранене, ниска двигателна активност.


Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.395 )