Новина: Пушене с наргиле и последствия за здравето
(Категория: Профилактика)
Публикувано от riokozadminpz
четвъртък 02 март 2017 - 09:01:34Наргилето е широко разпространено в арабския свят. Независимо, че се свързва изцяло с традициите на Ориента, съществуват няколко крайно противоречиви хипотези за произхода му. Едни изследователи го свързват с Европа, други с Америка, трети с Индия, Африка и т. н.Наргилето представлява тръба, на която от единия ѝ край е поставен тютюн, индиректно нагрят на огън, а тръбата води до стъклен съд с вода, в който се филтрира димът и после се вдишва от един или няколко маркуча.
Водата филтрира част от дима и премахва част от вредните газове, но все пак наргилето е не по-малко вредно от цигарите и пурите.
Пушенето с наргиле се налага като модна тенденция поради няколко  фактора: появата на ароматизиран тютюн, разпространението на клипове в интернет и, най-вече, заради грешната представа, че пушенето с наргиле е безопасно. Свързана е със заблудата, че преминаването на тютюневия дим през водата, прави наргилето па-малко вредно от пушенето на цигари.

Опасности за здравето

1.Димът от наргилето е токсичен! Лабораторни анализи на дим от наргиле показват наличието на канцерогенни вещества, включително на специфичните за цигарите – нитрозамин, полициклични ароматни въглеводороди, формалдехид и бензол, азотен оксид и тежки метали. Изгорелите въглени генерират високи нива на въглероден оксид. Тези токсични вещества в големи количества предизвикват ракови заболявания, сърдечно съдови заболявания, аналогични както при пушaчите на цигари.
2.Данни от анализи на биомаркери  показват, че токсичните и канцерогенните нива на отровните вещества от дима в наргилето потвърждават отрицателното  въздействие върху организма на пушачите на наргиле. Дори нивата на въглероден оксид и полицикличните ароматни въглеводороди са по-високи, отколкото при пушачите на цигари.
3.При пушене на наргиле се увеличават сърдечният ритъм и кръвното налягане, нарушава се белодробната функция, физическата издръжливост и зачестяват белодробните възпаления. Може да се стигне да припадъци, свързани с остри отравяния с газове.
4.Пушенето на наргиле е свързано с дългосрочни неблагоприятни последствия за здравето. Данните от изследванията показват взаимовръзка между пушенето на наргиле и рака на белия дроб, дентални заболявания, ниска телесна маса на новородените. Свързано е с появата на рак на устната кухина, хранопровода, на стомаха, също така с ХОББ, сърдечносъдови заболявания, инсулти, хроничен ринит и безплодие.

Предизвиква ли пушенето на наргиле зависимост

Доказано е, че пушенето на наргиле създава зависимост. Никотинът е в значителни количества в дима от наргилето. Пушещите наргиле проявяват признаци на никотинова зависимост.
Пасивното пушене при пушене на наргиле също е много вредно, както и при цигарения дим.

Информация: СЗО Уикипедия
Новина от РЗИ Пазарджик
( http://www.rzipz.net/news.php?extend.636 )